Thursday, April 12, 2012

Alia dan Haikal (Perfect Two)


You, jom keluar. Boringlah.” Haikal bersandar di kepala katilnya. Kebosanan sudah menjelma. Apalagi, mengacau budak sorang nilah bila bosan.
“Assalamualaikum.” Alia sengih. Apa gaya telefon orang tak bagi salam ni?
“Erk..sorry. Wa’alaikumsalam Warahmatullahi Wabarakatuh, ustazah.”
“Banyaklah you punya ustazah. Lain kali call orang tu bagilah permualaan yang baik sikit, bagi salam ke. Hello ke. Ni hao ma ke. Ni tetiba, you jom keluar.” Alia mengenakan Haikal.
“Yela, yela. Oranglah yang salah. You, jom keluar. I dah bosan tahap gaban dah ni.”
“Ala, malaslah. Orang tengah syok baca buku Jodi Picoult ni. dah ada lagi 6 chapter je nak habis ni.”
“Ala, you ni. buku lagi penting dari I yang macho ni ke?”
“Euw~~ of courselah buku lagi penting! Buku bagi ilmu and experience yang berbeza. You bagi mati jiwa je.” Alia dah gelak.
“Cisss, kurang asam. Mati jiwa konon. Nanti bila sedih ke, bila nak nangis ke, siapa yang you cari, I jugakkan?” Haikal mencebik. ‘Jomlah, keluar. Tengok movie.”
“Sibuk jelah. Yelah, yelah. Kalau boring. Keluar berdua tak best. Ajak Feena sekalilah.”
Okay, set no problem. Ajaklah your brothers sekali. Ada diorang baru lagi meriah. Lepas tengok movie, lepak mamak. Pergh, mesti macam-macam story keluar.”
“Alolo, kesiannya anak tunggal sorang ni.okay, I ajak my brothers. Kita keluar. Pukul 9, okay?” Alia menjeling jam dindingnya. Sekarang baru pukul 7.
“Ok, set, nanti roger-roger.”
You!” Alia sempat memanggil sebelum Haikal meletakkan telefon.
“Ha, kenapa?”
“Jangan lupa solat maghrib dengan isyak, okay? Daa~ “ terus dimatikan talian.
***
Lepas tengok movie, mereka semua menuju ke kedai mamak untuk lepak. Semuanya ada lebih kurang 7 orang.
Selepas selesai order makanan dan minuman, segala cerita mula keluar. Dari kisah peribadi, ke kisah politik, ke kisah artis, dipendekkan cerita, semua cerita keluarlah.
“Hey, korang ni betul ke kawan baik je?” Sarah mengangkat kening. “Aku tengok korang berdua ni rapat gila. Kemana je bersama, tak pernah berenggang. Ce cakap bebetul, Alia, kau suka dia eh? Haikal, you suka Alia eh?”
“Kitorang kawan baik je lah. Dah berbuih mulut aku jawab soalan yang serupa tau tak.”
Haikal sengih.
“Oh, kalau macam tu aku tackle Haikal jelah. Haikal, you nak dating dengan I tak?” Sarah kenyit mata.
Muka Alia berubah. Tapi, tetap senyum. Cuma senyum tu macam perisa kelat.
“Er, you nak dating dengan I ke? Tak nak lah I, you maintenance tinggi sangat.” Haikal sedut air the ais dia. “Lagipun boyfriend you yang bawak Mercedes tu macam mana?” Haikal menggeleng kepala.
Sarah ketawa. “Eleh, cakap jelah korang berdua sebenarnya ada perasaan antara satu sama lain. Korang ni, entah-entah tengah alami cinta tak terucap kot?”
“Kau ni banyak baca novel lah, Sarah.” Feena menggelengkan kepala.
“Entah, kau sibuk nak suruh adik aku bercinta tu kenapa?” Along mengangkat kening.
“Alia, kau okay?” Feena pegang tangan Alia yang tetiba diam.
“Ha?” Alia besarkan mata dekat Feena. “Okay je.”
“Along, kalau saya nak jadikan Alia suri hati saya, along bagi green light tak?” Haikal memandang along.
Semua terdiam.
Alia dah tercengang memandang Haikal. Mamat ni apehal tetiba je ni?
“Haikal suka Alia ke?” Along menyedut air frsh orange.
“Suka.”
“Alia?” along pandang Alia.
“Gila.” Mata Alia masih tak lepas memandang Haikal. “Ini sangat tak kelakar, okey.”
I’m serious.” Haikal membalas pandang.
“Gila.”
***
Deringan phone yang berbunyi, Alia hanya memandang sepi. Fikiran dia bercelaru.
-Habis kalau dia suka, aku suka ke tak?
+Er, suka jugak.
-Cet, gatal! Ingatkan, reaction macam surprised gila tu, tak suka.
+Weyh, malulah kalau ngaku suka jugak. Jatuh air muka ni tau tak.
-Eleh, tak yah nak malu sangat. Dah memang suka kan.
+Tapi, lepas tu dia pun tak cakap apa-apa. Takkan nak tanya pulakkan.
-Habis tu, yang pergi ignore call tu buat apa?
+Sebab tak tahu nak cakap apalah.
-Gediklah minah sorang ni.
+Bukan gediklah. Isk! Tak tahu nak cakap apa pasal tu malas nak angkat.
Dalam kepala Alia dah berbicara pelbagai dialog.
Alia inhale nafas dalam-dalam. Alia exhale nafas.
“Assalamualaikum.” Memberi salam sejurus menekan punat hijau.
Haikal menjawab salam. “Amboi, bukan kemain susah I nak call you. Kalah menteri tau tak.”
“Erm, hm. Ada apa je call I?”
“Aik, sejak bila I tak boleh call you ni?”
“Erm, hm.”
“Alia.” Suara serius.
“Yea?”
I… suka you.”
Alia menelan air liur. “Jadi?”
Wanna be with me?
Er… “Kita kawan dulu?”
“Kita dah 7 tahun kawan kot. Best firend lagi.”
“Sejak bila you suka I?”
“Tak tau.”
I fikir dulu?”
“Dah seminggu, tak habis fikir lagi eh?” Haikal menghela nafas. “I thought, you like me too.
“Suka je ke?”
Er, “Yang lebih-lebih tu, lepas kahwinlah I cakap.”
Muka Alia merah. “Bila masa I cakap I nak kahwin dengan you? Ish.” Off phone.
Seminggu kemudian, Haikal hantar rombongan meminang.
***
You, kita ni lagi seminggu nak kahwin kot. You ni betul ke nak kahwin dengan I?” Haikal tanya Alia masa mereka di restoran yang dah ditempah khas.
Masa ni, kawan-kawan semua ada, cousin-cousin rapat, and family yang muda-mudi semua ada. Konon-konon macam bachelor’s night. Tapi sambut sekali dengan dua-dua, er, kiranya taklah bachelor party sangat eh.
“Asal pulak, you tetiba tanya soalan macam ni?” kerut dahi.
You kata, you setuju sebab parents you suruh, habis tu hati you sendiri macam mana? Sepanjang kita tunang ni, you tak cakap apa pun.”
I dah setuju kan.”
You setuju, tapi you macam… entahlah. Can’t describe it with words.” Sigh. “I cuma tak nak you rasa terpaksa sebab persahabatan kita, atau sebab your parents paksa. Perasaan tak boleh dipaksa, you.”
Alia jungkit bahu. Bangun dari kerusi.
Haikal mengeluh lagi. Tetiba dia rasa, keputusan yang dibuat ni salah. Sangkanya Alia malu untuk mengaku yang dia suka, sebab Alia ni memang pemalu orangnya. Tapi, semuanya tak jadi macam apa yang dirancang. Dah seminggu lagi nak kahwin, Alia tak pernah cakap dia suka. Cara dia macam, follow the flow je.
Ah~ baik ambil angin kat luar. Stress je duduk dalam ni. Orang lain semua dok makan-makanlah, ada yang layan je live band.
Bunyi gitar yang mula berkumandang tidak dipedulikan. Namun langkahnya terhenti, bila suara halus yang sangat dikenali mula menyanyi.
Suasana yang riuh juga senyap.
You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date

You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'
Don't know if I could ever be without you                                                                                  Cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry
Cause you're the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two
You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages
You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together
You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya

I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the aisle
Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

Cause you're the one for me for me (for me)
And I'm the one for you for you (for you)
You take the both of us of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

Haikal speechless.
Hey, Mr Future Husband, now you dah tau what inside my heart kan?” Alia kenyit mata. “Ini first time tau, I confess macam ni. my first and last...
They look at each other. And smile. =)




IU

2 comments:

Liselle MonCherie said...

Oh wow!!!! I love this story hehehe!
So sweet~ <3
Hohohoho akhirnya perasaan dluahkan lpas kahwin,barulah cinta sejati!

Kyra Hizrina said...

awwwwwww ~ so sweet punya storyyyyy. i love this storyy.. heheh :D