Friday, June 1, 2012

Adil Dan Meen (Berikan Cintamu)


Text messages:
-meen, abang nak minta tolong boleh?
-nak minta tolong apa, abang adil? insyaAllah kalau meen boleh tolong, meen tolonglah. =)
-erm, esok abang ada interview. Tolong doa untuk abang, boleh?
-la, mestilah boleh.=) meen selalu doa untuk abang adil tau tak?
-terima kasih meen.
-no biggie, bro =)
***
Call:
“Meen!” suara abang Adil kedengaran di corong telefon.
“Ya, abang Adil.”
“Abang dah lepas 1st round punya interview. Yang second interview ni kena bawa dua orang yang bukan family tapi dah kenal lebih 5 tahun untuk disoal siasat.”
“Mak aih, belum masuk kerja dah kena soal siasat eh?” aku gelak.
Abang Adil juga gelak. “Itulah, abang mana ada ramai kawan sangat. Tu yang nak minta tolong Meen. Kalau Meen sudilah. Tapi, prosedur dia ketat sikit.”
“Oh, insyaAllah boleh je. Meen ni pun free je. Habis lagi sorang abang nak bawa siapa?”
“Nak bawa abang awaklah.”
“Oh ya, abang Adil bukannya ramai kawan pun.” aku gelak.
“Amboi, sedapnya mengata.”
“Hehe, see you later.”
“Ok, thanks Meen.”
***
Facebook:
Ek? Abang Adil ni memanglah stok jiwang karat. Sama je macam abangngah. Suka post lagu-lagu Ungu. Ni lagu Percaya Padaku pulak.
Ha! Meh aku komen kat fb wall dia.
Meen A: adeih jiwangnya lagu ni -_-
Adil Ahmad: ni bukan jiwanglah meen, ni dalam hati ada taman.
Meen A: ala, ada taman tu kira jiwanglah abang oi.
Leo A: ala, kitorang bukannya macam adik. Tak romantik. Kitorang ni lelaki kacak yang sangat puitis. Dalam hati ada taman yang penuh bunga.
Meen A: Ohmaaaaaiiiiii! Puh-lissssss~ sangat jiwang. *pengsan baca ayat abangngah* nak buat macam mana, dalam hati adik bukannya ada taman macam korang.
Adil Ahmad: haha. dalam hati meen memang tak ada taman, tapi ada bintang kan?
Meen A: haha. memang taklah. Hati meen kosong. :p
***
Text messages:
-meen, abang dapat interview tu. terima kasih, sayang.
-oh yeke? Wahhh!! That’s great! Congratulation, abang adil!! I’m so happy for you. p/s: tolong tak payah nak bersayang sangat okey? *geli*
-aik? Abang sayang adik sendiri tak boleh ke?
-bukan tak boleh, cuma tak biasa dengar perkataan sayang dari abang adil. Haha. pelik.
-ok fine. Lepas ni dah tak nak panggil adik sayang lagi.
-haha. merajuk ke?
-taklah.
-eleh, merajuklah tu.
-nope.
-okey.
***
“Aunty tengok Meen dengan Adil tu rapatlah.”
“Oh, dia kan kawan baik abangngah. Dia dah macam abang Meen sendiri.”
“Yeke? Mula-mula berabang-abang lah, lepas tu bersayang-sayang.”
“Ish, Aunty ni., memang tak ada maknanya.”
“Adil dah ada girlfriend ke?”
“Hurm, setau meen sekarang ni tak ada. Baru putus rasanyalah.” Tak pernah pulak aku tanya dia dah ada girlfriend ke belum.
“Ha, okey sangatlah tu. dengan meen memang sesuai. Dia pun aunty tengok, baik orangnya. Rupa pun ada.”
Aku gelak. “Adoi, aunty. Memang taklah Meen dengan dia. Seriously, dia macam abang Meen je kot. Dia pun anggap Meen macam adik.”
***
“Kenapa Meen masih single?”
“Ek? Kenapa tanya soalan tiba-tiba macam tu?”
“Sebab first crush Meen ke?”
“First crush Meen? Mana pulak abang Adil tau pasal first crush Meen ni?” aku gelak.
Adil senyum. “Taulah.”
“Oh, taklah. Tak ada kena mengena dengan sesiapa pun. Cuma belum bersedia nak masuk fasa baru je.”
“Kenapa belum bersedia?”
“Mungkin tak bersedia nak terima apa-apa heartbroken ke, perkara yang melibatkan hati ni. I think I’m fragile. So, better single. Than rasa sakit.”
“Bukan cinta itu manis ke?”
“Tapi, bila gaduh ke, atau perselisihan faham, benda tu pahit kan?”
“Are you scared?”
“Hm…” aku diam sekejap. “Mungkin sebab parents Meen bercerai. Before this, I saw how strong their loved, but tiba-tiba, diorang bercerai. Their loves broke. And Meen jadi macam confused. I want my parents get back together. But they said, they didn’t suits each other anymore. I saw mama’s crying. And I saw papa’s crying too. They said, they still love each other, but they just can’t get back together. They forgot about us, they forgot diorang dah bersama for 21 years. Diorang terluka, but I’m hurting too. I was just 15, when everything happened.
And bila dah membesar dengan semua ni, I guess, what had happened taught me a lot about love and life.”
Adil mendengar tanpa rasa bosan. Dia ingin memahami gadis ini. Gadis periang dan manja.
“I think, since then, I’m afraid to be in love, to be in a relationship. Yes, I have crushed with somebody. But it was so easy to just forget about it. I’m good.”
“If someone is sincere to make you his only love, how about that? Or are you planning to be single all your life?”
Aku sengih. “I don’t know. I can’t say I want to be single all my life. I mean, if that guy can makes me overcome my ketakutan ni, like, why not kan? but for now, Meen tak jumpa lagi mana-mana lelaki yang serius. Everyone yang Meen jumpa semua macam bebudak lagi.”
Dan Adil hanya mengangguk.
***
“Adik.” Abangngah yang baru sahaja menyenduk nasi goreng memanggil aku yang berada di dapur.
“Yep. Kenapa? Nasi goreng yang adik masak tu tak sedap ke?” abangngah bukan jenis yang suka complaint pasal makanan, tapi, takut juga kalau ada rasa lain macam kat nasi goreng tu, ke atau lipas termasuk sekali ke, who knows okay?
“Bukanlah. Meh duduk sini kejap.”
“Hm, kenapa?” aku menyenduk nasi goreng ke pinggan aku jugak.
“Adik umur dah 23 kan.”
Aku mengangguk. Aik, dah tau lagi mau tanya. Apalah abang aku sorang ni.
“Adik tak ada boyfriend ke?”
“Eh?” okey, ni soalan luar alam okey. “Mana ada.”
Abangngah mengangguk sambil menghirup kopi. “Ada orang nak masuk meminang adik.”
Aku yang baru sahaja meneguk kopi, termenyembur keluar air kopi yang aku hirup dua teguk.
“Oit, spoilt mood abangngah nak makan.”
Aku cepat-cepat kesat mulut and bahagian meja yang terkena semburan tu, nasib baik nasi goreng dalam bekas tu tak kena, tapi nasi goreng dalam pinggan aku kena. Euw, kena ambil pinggan lain.
“Abangngah ni, cakap benda out of the blue je.” aku mula bangun dan ingin membawa pinggan aku tu ke singki.
“Kejap, jangan bangun dulu.” Abangngah menghalang. “Ada orang serius nak kan adik. Even abangngah dah pukul dia setengah mati pun, dia still nak kat adik.”
Huh? “Adik tak cakap adik nak terima dia pun, yang abangngah nak pukul dia tu apsal? Siapa dia yang sanggup kena pukul dengan abangngah setengah mati tu?”
“Hm. Tapi, abangngah tau dia ikhlas dengan adik. And I trust him.”
Aku hanya mampu jungkit bahu. Aku kena keluar dari topik ini. “Ha, abangngah haritu, abang Adil accident dah okey dah? Haritu sempat melawat dia dua kali je, busy la sejak masuk degree ni. Kesian dia.” Tukar topik, tukar topik.
“Ala, dia lelaki. Kejap je sihat tu.”
***
“Meen tak pernah tau, abang Adil orang yang nak masuk meminang tu. Meen tak pernah tau, abang Adil sanggup kena pukul sampai teruk-teruk macam tu sebab Meen. Ingat accident, tapi tulah accident dia lain macam. Habis muka semua lebam-lebam. Nasib baik abangngah tak patahkan tangan dengan kaki.” Aku hanya mampu menggeleng.
Abang Adil senyum. “Meen, sorry sebab tak pernah berterus terang dengan Meen. Rasa macam awkward nak bagitau Meen sendiri. That’s why abang bagitau Leo dulu. Dan, abang nak Meen tau, abang serius, dan bukan main-main.”
Aku senyum. Ya, aku tau dia tak main-main. Lagipun, kini aku dah sah pun jadi isteri dia. Lepas aku tau, dia bakal suami aku, aku memang dah tak pernah contact dia ataupun jawab bila dia call or message aku. Even sebab dia, aku menyepi dari facebook. Bukan sebab aku benci, tapi, entah. Aku sendiri tak tau nak tafsirkan perasaan ni sebagai apa. Dan sebenarnya, aku terkejut banget sih.
Tiba-tiba abang Adil bagi aku sehelai kertas. Dekat tajuk kertas tu, tertulis Lirik Ungu – Percaya Padaku. Dia buka lagu dari handphonenya.
“Lagu ni, menggambarkan isi hati abang pada Meen. I’m not a man with a lot of words. But, I’m sincere.”
Aku tak tahu apa yang ku rasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu, melihatmu

Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdebar tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu

Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku
Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku
Saat ku tahu kau akan pergi jauh
Izinkan aku tuk selalu menantimu
Untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)
Agar kau tahu betapa ku terlalu
Mencintaimu aku akan menunggu
Hingga dirimu kembali untukku
Tolonglah aku bagaimana diriku
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
Dalam hatiku ku cinta padamu
Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku

“Abang nak Meen percaya pada abang. Dan please, jangan ragu untuk memberikan cintamu pada padaku, sayang.”


*** 
p/s: ini adalah tajuk cerita yang kak nong andy ajak buat sesama... kak nong andy buat cerita psiko. kak iffah afeefah buat cerita er, campur2? sebab ada macam2 genre masa baca cerita cinta berdarah tu. hehe. yang lain aku tak tau apa khabar cerita diorang... hehehe.. reen pun belum update cerita baru. teehee~ :)


IU

4 comments:

APi said...

nais..
sambung komen dekat fb..
hihi

reenapple said...

seriouslly, cinta ni sweet, simple and ringan.. aku suka. Totally.

and jiwang juga.. hehehe.

#tak de masa nak update cerita baru.. hehehe. Yg latest yg "Awak cinta saya tak?" huhuh

Nong Andy said...

Amboi sweetnya.... siap kena tumbuk eh? cool lah.. hehe!

nasib baik dia percaya :)

*aku pong suka lagu unggu (nak juga..?) hehehe

Iffah Afeefah said...

terbaikla abg die

sempoii

snggup kene blasah

i wonder ade lg ke org gtu